vrijdag 25 november 2011

Cultuurportfolio 4: Boekenbeurs 2011

Van kookboeken tot studieboeken, van echte literatuur tot stripverhalen. Voor alle soorten boeken moet je op de boekenbeurs in Expo Antwerpen zijn. Dit jaar viert de boekenbeurs zijn 75e verjaardag dus viel er wat extra te beleven: Er kwamen speciale gasten zoals de Britse schrijfster Nikki Gerrard en er werden speciale activiteiten georganiseerd zoals het auteurspodium.

Heel wat bekende Vlamingen, schrijvers en tekenaars kwamen hun boeken met plezier signeren. Zo heeft de boekenbeurs z’n jaarlijkse ‘klanten’ zoals Pieter Aspe, Bart Moeyaert en Tom Lanoye. Ook bekende Vlamingen die een boek hebben geschreven zoals Rik De Saedeleer, Bart de Wever en Jan Leyers kwamen naar de beurs.

De nieuwste boekenbeursheld is de bekende Vlaming-kok Jeroen Meus die sinds vorig jaar met zijn ‘dagelijkse kost’ op de beurs zit. In totaal gingen er al 6000 exemplaren van beide boeken over de toonbank.

Dit is de eerste keer dat ik naar de boekenbeurs ben geweest en het is me zeker bevallen. Dit is volgend jaar zeker en vast voor herhaling vatbaar.


Affiche 2011


Rik Torfs en Jean-Pierre Van Rossem

Rik De Saedeleer en Carl Huybrechts

Piet Huysentruyt

Jeroen Meus

Hec Leemans (striptekenaar), Ben Rottiers (Pol) en Jaak Van Assche (Fernand)

Pol Vandendriessche en Patrick Van Gompel

Pieter Aspe

Cultuurportfolio 3: Cash, I see a darkness

Johnny Cash was een van de grootste muzikanten uit de Verenigde Staten. De Duitse striptekenaar Reinhard Kleist maakte een graphic novel (striproman, meestal in zwart-wit) van 205 pagina’s van de belangrijkste periodes van Cash’s leven. We zien hoe hij met vele beroemde artiesten heeft samengewerkt (o.a. Elvis Presley en Bob Dylan) en vooral het wereldberoemde optreden op 13 januari 1968 in Folsom Prison, ook de donkere kantjes van zijn leven worden niet vermeden. Kleist begon in 2006 aan zijn graphic novel van ‘the man in black’ en won er in 2008 de Max und Moritz-prijs in Duitsland mee. Eerder tekende hij ook een deel van het leven van Elvis Presley.

Ik vond deze stripbiografie van Johnny Cash fantastisch mooi om te lezen. Men kan een groots artiest als Cash op vele manieren eren, maar zo mooi als in 'I See a Darkness' gebeurt het maar zelden.
Johnny Cash in Folsom Prison

Johnny Cash in Het Ryman Auditorium

Affiche voor het concert in Mexico

2e optreden in het Ryma Auditorium

Opkomst in Folsom Prison

Johnny Cash en Glen Sherley (Strip)






Johnny Cash en Glen Sherley (werkelijkheid)
Cover
Eigen tekening
Reinhard Kleist

maandag 17 oktober 2011

Cultuurportfolio 2: Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten

De tentoonstelling ‘Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten’ is een volledige reconstructie van het originele graf van de Egyptische farao. De onaangeroerde graftombe die in 1922 ontdekt is door de Engelse archeoloog Howard Carter werd nagebouwd met meer dan 1000 perfecte replica’s.
Het gouden masker van Toetanchamon behoord tot de bekendste afbeeldingen van de planeet. Samen met de onbeschrijfelijke schatten vormen ze een perfect beeld van de originele graftombe die drieduizend jaar na de dood van de farao ontdekt is. In de tentoonstelling staan alle kamers van het graf gereconstrueerd hoe ze origineel gevonden werden. Enkele voorbeelden van belangrijke vondsten zijn de 4 sarcofagen van Toetanchamon, 5 schrijnen (grote kisten die in elkaar passen), originele papyrussen, muurschilderingen en ontelbare gouden godenbeeldjes.
Als je van de oude Egyptische kunst houdt is dit een echte aanrader. Deze tentoonstelling is de moeite waard om te bezoeken, het is net alsof je het graf zelf ontdekt.

Toetanchamon

De voorkamer

De grafkamer

De schatkamer

Volledige graftombe

Muurschildering
Hoofdschrijn

De 4 schrijnen

Versiering 2de schrijn

De 2de sarcofaag

De 4de sarcofaag (massief goud)
Het gouden masker

Papyrussen



Gouden godenbeeldjes
Gouden godenbeeldjes

Voorwerpen die ik vroeger gemaakt heb en te maken hebben met Toetanchamon

zondag 9 oktober 2011

Cultuurportfolio 1: Palazzo Rubens, de meester als architect



Peter Paul Rubens (1577 – 1640) is niet alleen de meest geniale schilder van zijn tijd, maar ook een expert van de authentieke, Italiaanse bouwkunst. Door zijn achtjarig verblijf in ItaliĆ« liet hij zich inspireren door de antieke bouwkunst en was deze beslissend voor zijn artistieke en architecturale vorming.
Hij bouwde naar eigen ontwerp zijn huis op de Wapper in Antwerpen om tot een Italiaans bouwmeesterwerk. Hij breidde zijn huis nog uit met een halfronde, overkoepelde beeldengalerij, een atelier, een triomfvormige portiek en een tuinpaviljoen. Hij noemde zijn huis nadien het ‘Palazetto Di Rubens’, Italiaans voor ‘Rubens’ stadspaleis’. Hierbij liet hij zich inspireren door de klassieke achitectuurtheorie van eigentijdse schilders-architecten zoals Giulio Romano, RafaĆ«l en Michelangelo.
De architectuur van Rubens maakte een overweldigde indruk bij tijdgenoten en werd nog veel gebruikt in meesterwerken van andere Vlaamse primitieven.
In de tentoonstelling kan men originele schetsen van Rubens bekijken en natuurlijk zijn eigen Palazzo op de Wapper zelf. Ik vond deze uitzonderlijke tentoonstelling prachtig om te bezoeken omdat ik ook van de Italiaanse architectuur hou en omdat Rubens een van de meest geniale schilders aller tijden was.
Peter Paul Rubens






Binnenkoer Rubenshuis
Tuinpaviljoen


Schets
















Later bijgebouwd atelier
Portiek

Rubenshuis voorkant