maandag 17 oktober 2011

Cultuurportfolio 2: Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten

De tentoonstelling ‘Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten’ is een volledige reconstructie van het originele graf van de Egyptische farao. De onaangeroerde graftombe die in 1922 ontdekt is door de Engelse archeoloog Howard Carter werd nagebouwd met meer dan 1000 perfecte replica’s.
Het gouden masker van Toetanchamon behoord tot de bekendste afbeeldingen van de planeet. Samen met de onbeschrijfelijke schatten vormen ze een perfect beeld van de originele graftombe die drieduizend jaar na de dood van de farao ontdekt is. In de tentoonstelling staan alle kamers van het graf gereconstrueerd hoe ze origineel gevonden werden. Enkele voorbeelden van belangrijke vondsten zijn de 4 sarcofagen van Toetanchamon, 5 schrijnen (grote kisten die in elkaar passen), originele papyrussen, muurschilderingen en ontelbare gouden godenbeeldjes.
Als je van de oude Egyptische kunst houdt is dit een echte aanrader. Deze tentoonstelling is de moeite waard om te bezoeken, het is net alsof je het graf zelf ontdekt.

Toetanchamon

De voorkamer

De grafkamer

De schatkamer

Volledige graftombe

Muurschildering
Hoofdschrijn

De 4 schrijnen

Versiering 2de schrijn

De 2de sarcofaag

De 4de sarcofaag (massief goud)
Het gouden masker

Papyrussen



Gouden godenbeeldjes
Gouden godenbeeldjes

Voorwerpen die ik vroeger gemaakt heb en te maken hebben met Toetanchamon

zondag 9 oktober 2011

Cultuurportfolio 1: Palazzo Rubens, de meester als architect



Peter Paul Rubens (1577 – 1640) is niet alleen de meest geniale schilder van zijn tijd, maar ook een expert van de authentieke, Italiaanse bouwkunst. Door zijn achtjarig verblijf in ItaliĆ« liet hij zich inspireren door de antieke bouwkunst en was deze beslissend voor zijn artistieke en architecturale vorming.
Hij bouwde naar eigen ontwerp zijn huis op de Wapper in Antwerpen om tot een Italiaans bouwmeesterwerk. Hij breidde zijn huis nog uit met een halfronde, overkoepelde beeldengalerij, een atelier, een triomfvormige portiek en een tuinpaviljoen. Hij noemde zijn huis nadien het ‘Palazetto Di Rubens’, Italiaans voor ‘Rubens’ stadspaleis’. Hierbij liet hij zich inspireren door de klassieke achitectuurtheorie van eigentijdse schilders-architecten zoals Giulio Romano, RafaĆ«l en Michelangelo.
De architectuur van Rubens maakte een overweldigde indruk bij tijdgenoten en werd nog veel gebruikt in meesterwerken van andere Vlaamse primitieven.
In de tentoonstelling kan men originele schetsen van Rubens bekijken en natuurlijk zijn eigen Palazzo op de Wapper zelf. Ik vond deze uitzonderlijke tentoonstelling prachtig om te bezoeken omdat ik ook van de Italiaanse architectuur hou en omdat Rubens een van de meest geniale schilders aller tijden was.
Peter Paul Rubens






Binnenkoer Rubenshuis
Tuinpaviljoen


Schets
















Later bijgebouwd atelier
Portiek

Rubenshuis voorkant