donderdag 8 maart 2012

Cultuurportfolio 6: De droom van de farao (Herman Van Campenhout)

Smenkes, een Egyptische opzichter, krijgt de opdracht van de farao om rond Afrika te varen en het continent te verkennen. Zo kunnen er nieuwe handelsgebieden en vaarroutes ontdekt worden. Volgens de aardrijkskundigen zou Afrika niet groot zijn en zouden ze een jaar na vertrek zeker terug zijn. Dit was dus niet het geval: de reis duurde drie jaar; zo lang dat de bemanning bang was om van de wereldschijf af te varen. Tijdens die reis moet Smenkes vele zaken noteren en (ongekende) goederen meebrengen die in Egypte zeldzaam te verkrijgen zijn o.a. goud en kaneel. Tijdens hun zeereis met het Egyptisch zeilschip ‘Het oog van Horus’, gemengd met bemanningsleden van Egyptische en Fenicische afkomst, komen ze heel wat obstakels tegen. Hun voedselvoorraad raakte op en aan het einde van de 3 jaar durende zeereis werd hun schip gekaapt door de Feniciërs. Toen ze eindelijk Egypte bereikt hadden is in hun land de gehele bemanning van het schip al dood verklaard. De toenmalige farao was ondertussen overleden, Smenkes en de resterende bemanningsleden werden niet herkend en de opvolgende farao wou niets over Afrika weten.
Dit Egyptisch ontdekkingsverhaal, geschreven door Herman Van Campenhout in 2007, bestaat uit twee samenhangende delen. Enerzijds is er het verhaal van de reis, anderzijds leest men de notities die Smenkes in een reisdagboek bijhoudt. De lezer krijgt ook informatie over de Egyptische kalender en het Egyptische leven, ongeveer 600 jaar voor Christus.

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik hou van historische verhalen. Het boek is mooi verwoord en je kunt je perfect inleven als een van de bemanningsleden die de reis heeft meegemaakt.
 










Boekcover












Herman Van Campenhout










Het oog van Horus

Cultuurportfolio 5: Rise of the planet of the apes

De film gaat over een wetenschapper, Will Rodman (James Franco) uit San Francisco, die een geneesmiddel probeert te vinden tegen de ziekte van Alzheimer. Hij slaagt er in een geneesmiddel te creëren en test het uit op chimpansees. In het eerste beeld van de film krijgt men te zien hoe enkele chimpansees gevangen worden. Het geneesmiddel heeft echter onverwachte bijwerkingen: het verhoogd de intelligentie van de chimpansees tot menselijk niveau. Eén van de chimpansees, een vrouwtje dat net een jong heeft gekregen, slaagt erin wild te ontsnappen en richt een chaos aan in het hele laboratorium. Ze wordt uiteindelijk neergeschoten door de security. De proeven op de chimpansees worden onmiddellijk stopgezet en Wills baas, Steven Jacobs (David Oyelowo), geeft het bevel alle chimpansees in het lab te laten afmaken. Ene Robert Franklin (Tyler Labine) moet deze klus klaren maar kan dit echter niet over zijn hart krijgen en geeft de pasgeboren chimpansee aan Will. Deze noemt hem Caesar (Andy Serkis).

Na acht jaar blijkt dat Caesar zijn moeders intelligentie te hebben geërfd. Hij leert razendsnel en doet menselijke activiteiten zoals tekenen en deftig eten. Tijdens deze acht jaar test Will zijn eerste versie van het geneesmiddel uit op zijn Alzheimer-zieke vader, Charles Rodman (John Lightgow). Hij lijkt op het eerste zicht te genezen van Alzheimer, maar na vijf jaar verliest het geneesmiddel zijn werking. Wanneer Charles in de auto van een buurman stapt en daarmee een auto-ongeluk veroorzaakt krijgt hij ruzie met de buurman. Caesar komt zijn baasje te wild en gevaarlijk verdedigen. Na dit bloedende incident wordt Caesar ondergebracht in een primatenopvangcentrum waar de apen uitermate wreed worden behandeld.

De slimme Caesar weet te ontsnappen uit het centrum en broedt op een plan. Ondertussen werkt Will aan een sterkere vorm van het Alzheimer-geneesmiddel en test het uit op zijn vader. Het middel blijkt fataal te zijn voor mensen. De ontsnapte Caesar weet Wills huis te bereiken en steelt het sterkere middel om zijn mede-apen slimmer te maken. De apen ontsnappen allemaal uit het opvangcentrum en bevrijden eveneens de apen in het lab en in de dierentuin. Vervolgens beginnen ze aan een gewelddadige opmars richting de Golden Gate Bridge. De apen bereiken het Muir Woods National Monument-bos. Will kan door de menigte geraken en komt ook naar het bos. Caesar heeft ondertussen leren praten en vertelt Will dat dit bos nu hun thuis zal zijn.

De film van 105 minuten is geregisseerd door Rupert Wyatt en is gebaseerd op het boek ‘De Apenplaneet’ en dus ook op de filmreeks uit de jaren 70. Het verhaal is in grote lijnen gelijk aan dat van de vierde film uit de originele reeks: ‘Conquest of the Planet of the Apes’ (1972).

Ik was niet van plan de film te gaan bekijken in de bioscoop. Nadat ik hem was gaan bekijken voor de portfolio was ik er toch wel van onder de indruk. Ik vond hem mooi, spannend en verre van slecht.


Officiële website: http://www.youtube.com/apeswillrise


DVD-cover


 





Acteur Andy Serkis






Chimpansee Caesar









Caesar en Will Rodman









Het Alzheimer-geneesmiddel: GEN-SYS












Steven Jacobs omringd door apen in het laboratorium